Om te beginnen leggen we eerst uit wat cortenstaal nu precies is. Cortenstaal is vergelijkbaar met normaal staal. Het grote verschil is dat corten stopt met roesten, dit betekent dat cortenstaal weervast is. Hierdoor kunnen producten die zijn gemaakt van cortenstaal het hele jaar buiten blijven staan.
Het materiaal is vrijwel onverwoestbaar en daarom worden er allerlei prachtige en duurzame buitenproducten van gemaakt, zoals onze outdoor pizza oven
Dit materiaal is vervaardigd van ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. Cortenstaal heeft zijn naam te danken aan zijn unieke eigenschappen. Zo betekent COR corrosion resistent, oftewel corrosiebestendig en staat TEN voor tensile strength, oftewel treksterkte.
De hoge treksterkte van corten verminderd de vervorming bij extreme hitte, dit is natuurlijk ideaal voor een buitenkachel. Corten is dus naast corrosie bestendig ook hittebestendig. Door deze eigenschappen wordt corten veel gebruikt voor kwalitatief hoogwaardige buitenhaarden, maar ook voor bruggen, scheepsbouw en andere buitentoepassingen.
Geeft corten af?
Tijdens het roestproces kan het staal roestwater afgeven. Daarom is het belangrijk om cortenstalenproducten niet direct op het terras te zetten, maar eerst een onderplaat neer leggen. Is het roestproces klaar en zit er een dichte roestlaag op het cortenstaal, dan geeft het geen roestwater meer af.
Corten staal sneller laten roesten?
Wanneer je een product van cortenstaal besteld, heeft het nog niet die mooie oranjebruine roestkleur. Daar gaat namelijk eerst een natuurlijk proces van maximaal anderhalf jaar aan vooraf. Zo is het product eerst staalkleurig en zal het door de weersomstandigheden en de luchtvochtigheid langzaam gaan roesten. Wil je cortenstaal sneller laten roesten en het natuurlijke proces een handje helpen? Ga dan als volgt te werk:
- Ontvet eerst het cortenstaal met afwasmiddel, hiermee verwijder je de waslaag van het cortenstaal
- Vervolgens los je drie grote eetlepels zout op in 10 liter warm water
- De zoutoplossing giet je met een plantenspuit of gieter in ruime mate over het cortenstaal heen. (let op! dit zout moet wel van rvs delen verwijderd worden)
- Je kunt i.p.v. zout ook zuur gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan azijn. (ook hier mag rvs niet geraakt worden)
Het cortenstaal begint nu binnen een paar dagen prachtig oranje te kleuren.

4 reacties
Goed om te weten dat producten die gemaakt zijn van cortenstaal, roestvast zijn. Ik zou graag een stalen geraamte in mijn tuin willen plaatsen. Ik ga kijken welke mogelijkheden ik heb. Het is belangrijk dat het materiaal tegen hitte en vrieskou kan.
Beste Marie,
Eventueel zouden wij ook een op maat gemaakte geraamte kunnen bedenken, produceren en leveren.
We hebben veel ervaring op dit gebied.
https://www.nikodesign.nl/over/#engineering
Roestvast is het niet aangezien het eerst roest, waarna de roest op gelijke wijze als bij aluminium of koper een beschermlaag creëert.
Hoi Boy,
Je hebt gelijk dat Cortenstaal officieel geen roestvast staal is. Welliswaar is cortenstaal wel vergelijkbaar corossie bestendig.
Roestvast staal wordt in de volksmond vaak roestvrij staal genoemd. Dit klopt echter niet aangezien er bij elk materiaal corrosie kan optreden.
De oxidehuid van een roestvast materiaal sluit het onderliggende materiaal goed af, waardoor in bepaalde gevallen geen verdere roestvorming zal plaatsvinden of deze roestvorming vertraagd wordt.
Wel klopt het dat alleen Inox materialen officieel met RVS worden aangeduid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld RVS304 (AISI304)