Auteur:
Nick van Twillert

Nick van Twillert

Co-owner Niko Design 🔥 De technische kant van NIKO

Onderhoud van de NIKO Buitenoven: Het optimale rendement

Wanneer u de eigenaar bent van een NIKO Buitenoven, wilt u natuurlijk het beste resultaat behalen. In deze blog bespreken we hoe u uw NIKO Buitenoven het beste kunt schoonmaken en onderhouden.

1.Schoonmaken van de NIKO Buitenoven

1.1 Verwijderen van as en stof

Het onderste gedeelte van de NIKO Original is voorzien van een as-sleuf waarmee u het as en stof eenvoudig weg kunt halen. Haal hiervoor alle platen uit het onderste gedeelte van de oven en schuif het stof en as door de sleuf. Voor groter verkoold hout is het aanbevolen om het nog een keer op te branden.

1.2 Schoonmaken van de steen

Dankzij de hoge temperaturen in het oven gedeelte van de NIKO brandt het oven gedeelte zichzelf schoon. Er kunnen echter nog verkoolde etensresten op de steen te vinden zijn. Deze kunt u gemakkelijk verwijderen met bijvoorbeeld een spatel of mes. Let wel op: laat de steen niet te vochtig worden en stook het oven gedeelte niet direct met iets nadat u het heeft schoongemaakt, omdat dit tot een te snelle opwarming kan leiden.

2.Onderhouden van de NIKO Buitenoven

2.1 Het cortenstaal

Het cortenstaal waarvan de NIKO Original is gemaakt is vrijwel onverwoestbaar, maar tijdens het roestproces kan roestwater afstromen. Het staal kan ook in het eerste jaar droge roest afgeven. Hoewel dit geen nadelige gevolgen heeft, is het wel belangrijk om dit op te ruimen om eventuele roestvlekken te voorkomen.

2.2 RVS kokers

De NIKO Original maakt gebruik van RVS kokers die niet alleen stijlvol zijn, maar ook verse lucht aantrekken voor betere naverbranding in het oven gedeelte. Het is belangrijk om te voorkomen dat er roest water op de kokers opdroogt, zodat het uiterlijk van het RVS niet beschadigd wordt. Indien er toch roest aanwezig is, kunt u deze eenvoudig verwijderen door de kokers schoon te schrobben met een schuursponsje. Let er hierbij op dat u altijd van boven naar beneden, in de richting van de slijprichting, poetst om het geslepen uiterlijk te behouden.

Om het RVS te beschermen tegen corrosie en de duurzaamheid te verhogen, wordt elke NIKO Original behandeld met een specifieke beschermende laag. Bovendien is het belangrijk om het RVS regelmatig te onderhouden met een RVS cleaner. De RVS Cleaner van Action blijkt na onze tests als beste te presteren en is eenvoudig in gebruik. Spuit het cleaner spuitje op een microvezel doek en poets vervolgens de RVS kokers van boven naar beneden, in de richting van de slijprichting. Probeer zo min mogelijk het corten aan te raken met de cleaner.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Lees meer: