Auteur:
Koen de Graaf

Koen de Graaf

Mede eigenaar - Head of sales

Eerste gebruik van uw NIKO buitenhaard, welk hout gebruik ik hiervoor?

Allereerst is het belangrijk droogonbehandeld en schoon hout te gebruiken. Dit betekend dat er geen resten hars, lijm of verf op het hout mag zitten.

Alle houtsoorten zijn geschikt voor het bakken van een pizza. Hardhout brandt langer en vat iets minder makkelijk vlam. Het geeft meer warmte af doordat het meer gloeit.

Doordat er een kleine olie laag op het cortenstaal zit, is het belangrijk dat de pizza steen nog niet in de kachel ligt bij de eerste keer stoken. Er is namelijk een kans dat de olie in de steen trekt.

Na deze stappen ben je helemaal gereed om eten te bereiden op jouw NIKO, welke kies jij, de NIKO Original of de NIKO S?

De olie zal bij het stoken vanzelf verbranden. Hierna is de kachel gereed voor gebruik.

NIKO Buiten hout kachel pizzaoven terrashaar217d | NIKO Design | Buitenkachel
Afbeelding van de NIKO Slim

Stook de eerste keer de oven geleidelijk warm, het staal zal zich gaan zetten, kleine krommingen en bollingen kunnen optreden, deze nemen weer af als de oven afkoelt. Er zullen altijd kleine bollingen blijven na gebruik, dit is minimaal, maar hierdoor neemt de functie en de vreugde van het gebruik niet af.

Dit geldt ook voor de eerste keer stoken met de pizza steen. Tijdens de eerste keer verwarmen van de steen zal het laatste vocht uit de steen gaan. Als dit te snel gebeurd zal de steen scheuren. Ook wanneer de steen langdurig niet gebruikt is, is het belangrijk om langzaam op te warmen.

Zorg ervoor dat u altijd met bloem werkt, wij bevelen tipo 00 bloem aan. Dit is bij de plaatselijke supermarkt te verkrijgen. wrijf de bloem op de pizzasteen en ook op uw pizzaschep, dit voorkomt dat deeg blijft vastplakken

Schoonmaken na eerste gebruik

De pizzasteen is poreus, dit betekent dat iets water of lucht doorlaat. Het vocht verdampt als de kachel in gebruik is, maar deeg en kaasresten kunnen achterblijven in de steen. Dit is niet moeilijk te verwijderen en beïnvloedt de bakeigenschappen van de pizzasteen niet.

Wanneer u resten die zijn achtergebleven na het bakken wilt verwijderen, doet u dat enkel als de steen is afgekoeld. . Nadat de steen is afgekoeld moet u de pizza steen afnemen met een droge keukendoek of een vochtige keukenspons. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, dit kan in de pizzasteen trekken.

Met behulp van een plamuurmes/schraapmes is het mogelijk de verbrande resten uit de pizzasteen te halen. Hardnekkig vuil kan eventueel met een draadspons weggehaald worden.

De pizzasteen wordt door regelmatig gebruik vlekkerig. Dit is niet te vermijden.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Lees meer: