Auteur:
Nick van Twillert

Nick van Twillert

Co-owner Niko Design 🔥 De technische kant van NIKO

De beste manier om een vuur aan te steken.

De Zwitserse aansteek methode

Het kan heel frustrerend wezen als een vuur niet aan wilt. Het ziet er altijd makkelijk uit, je maakt een stapel (Pyramide) je doet er een paar kranten tussen en steekt de kranten aan.

Dit is de manier die iedereen kent.  Echter is er een veel efficiëntere en makkelijker manier: de Zwitserse aansteek methode. Deze methode wordt ook wel ‘het nieuwe aansteken‘ genoemd.

De Zwitserse stookmethode is een methode waarbij de kachel van boven naar onder wordt aangestoken. De Zwitserse stookmethode is eigenlijk omgekeerd stoken. Je kunt dit het beste vergelijken met een brandende kaars. Op deze manier zorg je ervoor dat er vanaf het begin een bijna volledige verbranding plaats vind. Hierdoor ontstaat er veel minder rook, de kachel komt sneller op temperatuur en het hout wordt minder snel opgebrand.

pizza kachel aansteken met de zwitserse vuur aansteek methode

Allereerst is het heel belangrijk om te benoemen dat er altijd met droog hout gestookt dient te worden (15-20%). Nat hout levert minder warmte (het water moet er eerst uitgewerkt worden, dat kost energie) en het drukt de temperatuur in de kachel waardoor er onvolledige verbranding plaats vindt. In het geval van de Niko Outdoor oven zal het ook langer duren voordat de tweede ontbranding ontstaat. 

Ook is het heel belangrijk dat er schoon hout gebruikt wordt.

De Zwitserse stookmethode werkt als volgt:

  1. Plaats twee of drie blokken hout plat op de stookbodem, met de gekloofde zijde naar boven. Eventueel mag je nog enkele grote blokken met de gekloofde zijde hier bovenop plaatsen.
  2. Plaats een aantal kleine houtjes kruislings op het hout Leg vervolgens een aanmaakblokje bovenop het aanmaakhout.
  3. Leg vervolgens een aantal aanmaakblokjes bovenop het aanmaakhout.
  4. Ontsteek de aanmaak blokjes
ZwitserseMethode stoken | NIKO Design | Buitenkachel

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Lees meer: